
Malzemeler (6 kişilik) :
HAMUR İÇİN
- 2 Su bardağı un
- 6 su bardağı su
- Bir tutam tuz
ÇORBASI İÇİN
- Bir bütün tavuk
- Bir yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, limon ve kurutulmuş acı frenk biberi(kozalak biberi)
HAMURUN YAPILIŞI :
Önce soğuk suyun içinde un
karıştırılarak boza kıvamına getirilir. Sonra ateşte
karıştırılarak pişirilir. Kaynama başladıktan sonra 7 dakika
daha karıştırılarak pişirmeye devam edilir. Pişen bu hamur, içi
suyla ıslatılmış tepsiye 3 cm lik ince bir katman halinde
dökülür ve soğutulur. Soğuyan hamurlar genelde baklava dilimleri
gibi kesilir.
ÇORBANIN YAPILIŞI :
Bütün tavuk derince bir tencerenin
içinde suyla haşlanır ve pişirilir. Suyu süzülerek ayrı bir kaba
alınır. Etlerin üzerindeki deriler soyularak ayrılır. Çorbaya
deri atılmaz. Etler didilerek küşük parçalara ayrılır. İçinde
kemik ve sert parça kalmamsına özenle dikkat edilir. Arabaşı hamuru kaynatılan
tencerenin içinde kalan bulaşık hamursuyla karıştırılarak iyice
ezilir ve eritilir. Başka bir tencerede 1,5 kaşık un 3 yemek
kaşığı sıvı yağla karıştırılarak rengi az değişene kadar
kavrulrur ve içine bir yemek kaşığı salça katılır. Daha
önce suyla karıştırılarak eritilmiş olan hamurlu su ve önceden
ayırdığımız tavuk suyu bunun üzerine dökülür. Didilmiş etler
ilave edilir. Yeteri kadar tuz ilave edilerek içine kuru acı
biberler parçalanmadan bütün halinde atılır. Bu biberler çorba
içinde yumuşar daha sonra yerken ezilir. Çorba, derin çorba
kaplarında servis edilir. Çorbaya limon suyu ilave edilir ve
hamur kaşıkla çorbaya daldırlılarak, çiğnenmeden yutulur.
Afiyet Olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder