29 Mart 2014 Cumartesi

Emirdağ Arabaşısı


Malzemeler  (6 kişilik) :
HAMUR İÇİN 
  1. 2 Su bardağı un
  2. 6 su bardağı su 
  3. Bir tutam tuz
ÇORBASI İÇİN
  1. Bir bütün tavuk 
  2. Bir yemek kaşığı domates salçası 
  3. Tuz, limon ve kurutulmuş acı frenk biberi(kozalak biberi)

Yapılış Tarifi  :
HAMURUN YAPILIŞI :

Önce soğuk suyun içinde un karıştırılarak boza kıvamına getirilir. Sonra ateşte karıştırılarak pişirilir. Kaynama başladıktan sonra 7 dakika daha karıştırılarak pişirmeye devam edilir. Pişen bu hamur, içi suyla ıslatılmış tepsiye 3 cm lik ince bir katman halinde dökülür ve soğutulur. Soğuyan hamurlar genelde baklava dilimleri gibi kesilir.

ÇORBANIN YAPILIŞI :

Bütün tavuk derince bir tencerenin içinde suyla haşlanır ve pişirilir. Suyu süzülerek ayrı bir kaba alınır. Etlerin üzerindeki deriler soyularak ayrılır. Çorbaya deri atılmaz. Etler didilerek küşük parçalara ayrılır. İçinde kemik ve sert parça kalmamsına özenle dikkat edilir. Arabaşı hamuru kaynatılan tencerenin içinde kalan bulaşık hamursuyla karıştırılarak iyice ezilir ve eritilir. Başka bir tencerede 1,5 kaşık un 3 yemek kaşığı sıvı yağla karıştırılarak rengi az değişene kadar kavrulrur ve içine bir yemek kaşığı salça katılır.  Daha önce suyla karıştırılarak eritilmiş olan hamurlu su ve önceden ayırdığımız tavuk suyu bunun üzerine dökülür. Didilmiş etler ilave edilir. Yeteri kadar tuz ilave edilerek içine kuru acı biberler parçalanmadan bütün halinde atılır. Bu biberler çorba içinde yumuşar daha sonra yerken ezilir. Çorba, derin çorba kaplarında servis edilir. Çorbaya limon suyu ilave edilir ve hamur kaşıkla çorbaya daldırlılarak, çiğnenmeden yutulur.

   Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder