26 Nisan 2014 Cumartesi

Kuru Patlıcan Dolması (Antep Usûlü)

 

Malzemeler (6 kişilik) :
  1. 18 adet kuru patlıcan
  2. 200 gr. orta yağlı kıyma
  3.  1 adet orta boy soğan
  4. 5 diş sarımsak
  5. 1 su bardağı pirinç
  6. 2 yemek kaşığı antep salçası
  7. 1 tatlı kaşığı liman suyu
  8. 1 çay kaşığı karabiber
  9. 1 tatlı kaşığı tuz
  10. 1 çay kaşığı pul biber
Sos için ;
  1. 1 yemek kaşığı biber salçası
  2. 1 adet limonun suyu
  3. 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 1 litre kaynar su
Yapılış Tarifi :

1 Tencere kaynar su içerisine kuru patlıcanları atıp 15-20 dk kaynatın. Patlıcanlar ne çok sert, nede çok yumuşak olması lazım. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra patlıcanları soğuk sudan geçirip bir kenarda beklemeye alın. Pirinçleri iyice yıkayın ve 30 dk yada 1 saat kadar ılık suda bekleterek süzün. Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın. Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kap içerisinde iyice karıştırın. Haşladığınız patlıcanların yarısı kadar iç koyup, ağızlarını sıkarak tencereye sırayla dizin. sos için bir tavaya zeytinyağını alın. İçine yarım kaşık salça koyup 3-4 dk. kavurun. Limon tuzu ve sıcak suyu ilave edin. Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığınız soslu suyu gezdirip, kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım. Pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar  (yaklaşık 45-50 dk.) pişirip, 5-10 dk. dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları :
  1. Acı sevenler, kıyma karışımına arzu ettikleri kadar pul biber yada isot ekleyebilirler.
  2. Ekşi sevenler, nar ekşisinin yada limon suyunun miktarını 1'er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler.
  3. Mümkünse kıymayı makinede değil bıçakta kıydırarak hazırlattırın.
  4. İçi 1 gün önceden hazırlayıp, buzdolabında dinlendirdikten sonra yapmanız tavsiye edilir. Çünkü kullanılan baharatlar içe daha iyi sindiği için lezzeti daha iyi olacaktır.
Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder