7 Nisan 2014 Pazartesi

Haşhaşlı Katmer

 

Malzemeler (4 kişilik) : 

KATMER İÇİN :  
  1. 2 su bardağı elenmiş un
  2. 1 tatlı kaşığı tuz
  3. 1 tatlı kaşığı toz şeker
  4. 1 tatlı kaşığı kuru maya
  5. 2 kaşık sıvıyağ
  6. 2 kaşık yoğurt
  7. 1 yumurta
KATMER HARCI İÇİN :
  1. 1 kase ezilmiş haşhaş 
  2. 1 su bardağı margarin ve sıvıyağ karışımı yağ 
Yapılış Tarifi  : 

1. Şekil Katmer Yapılışı : Hamur iyice yoğurulur mayalanması ve dinlenmesi için 30 dk. bekletin. Hamur 6 parçaya ayırın ve beze haline getirin. Her parçayı büyükçe açın içine haşhaşla karıştırdığınız yağdan bolca sürün, hamuru rulo haline getirin ve kendinize doğru kıvırın, kıvrılan parçayı tekrar birbirinin üzerine kıvırarak güzelce açın, yanmaz tavada arkalı önlü iyice pişirin. Pişirirken bolca yağlayın. Bütün hamur aynı şekilde yapılır. Servis sırasında peynir veya reçel çeşitleri ile servis yapabilirsiniz.   

2. Şekil Katmer Yapılışı  : Hamur yoğrulduktan sonra, hamur küçük bezelere ayrılır. İki beze tabak büyüklüğünde açılır, aralarına yağ ve haşhaş karışımı sürülür ve dolapta bekletilir. Dolaptan çıktıktan sonra yeniden yağ karışımı ve haşhaş sürülür bohça gibi yapılır tekrar tabak büyüklüğünde açılır. Yanmaz tavada arkası ve önü iyice pişirilir. Bütün hamur aynı şekilde yapılır

NOTLAR  :
  1. Katmer hamuruna maya koymadanda yapabilirsiniz.
  2. Sadece un, tuz ve su yoğurulabilir. Hamuru yine 30 dk. dinlendirin.
  3. Marketlerden çekilmiş haşhaş temin edebilirsiniz.
  4. Saç üstüne yapılan katmerler daha lezzetli olur.
  5. Katmerin en önemli özelliği yağ ve haşhaştan dolayı kat kat olmasıdır.
  6. Katmer sıcak sıcak tüketilirse daha lezzetli olur.
  7. Katmeri yaparken hamur yağ ve haşhaş ile iyice özleşmelidir.
  8. Yağ ve un miktarı tarife göre artabilir.
  9. Yapılan hamur veya katmerler difrizde saklanabilir.
  10. Katmerler soğuduğunda tekrar ısıtılarak yenmelidir.
  11. Katmeri haşhaşsız sadece yağ ile de yapabilirsiniz.
  12. Katmer çeşitli peynir ve reçellerle tüketilebilir.
Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder