
Malzemeler (4 kişilik) :
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 2 adet iri domates
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 2 adet orta boy soğan
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 2-3 adet acı biber kurusu
- 3-4 su bardağı tavuk suyu (evde hazırlanmış)
- 1 tutam tuz
Akşamdan ıslatılan fasulyeleri bir tencerede kaynamaya bırakın (su üzerlerine 6-7 cm. geçmelidir). Fasulyelerin yumuşaması, ancak diri kalması için orta ateşte tıkırdamaya başlayana kadar pişirin; su çok kaynarsa fasulyelerin içi dışarıya çıkar. Fasulyeler aniden pişip parçalanabildikleri için kaynarken sık sık kontrol etmekte fayda vardır. Bir tarafta, çok ince doğranmış soğanı, 2-3 çorba kaşığı su ve iki çeşit yağla bir tencereye koyup orta ateşte kavurun. Soğanları bu şekilde öldürdükten sonra salçayı ekleyin ve yakmamaya özen göstererek, güzel bir koku verinceye kadar tahta kaşıkla karıştırın. Çekirdekleri çıkarılarak rendelenmiş domatesleri, 1-2 yerinden delinmiş biberleri ve tuzu içine attıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp domates suyunu çekinceye kadar pişirin. Bu aşamada sıcak tavuk suyunu, ardından da fasulyeleri ekleyin. Bütün malzemenin tatlarının iyice kaynaşması için 10 dk. kadar orta ateşte pişirmeye devam edin. Daha sonra ocağı kapatıp 30 dk. bekletin. Gerekirse tekrar ısıtıp servis yapın.
NOT : Sulu yemeyi tercih edenler, pişirmeyi su fasulyelerin üzerindeyken sonlandırmalıdır. Bu durumda kuru fasulye yarı sulu olur ve yanında limonla ikram edilir. Kuru fasulye pilav servis yapılacaksa suyunu biraz daha çekmesi gerekir.
Afiyet Olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder